Posted by: remembering7 | August 8, 2011

Dunarea(nu Ion) – 26


Tendinta agentului “Dunarea(nu Ion)” de a trage sfori si a manipula nu s-a limitat doar la biserica Adventista ci s-a extins prin colaborare cu presedintii cultelor baptist si penticostal. O astfel de asociere nu putea fi ignorata de Securitate, iar documentul de mai jos ilustreaza masurile pe care ofiterii Securitatii le-au pregatit pentru “conspirationisti”.

Urmatoarea nota informativa este data de agentul „Eremia Augustin” la data de 25.04.1962, in masina.

„Luni, 13 Aprilie, Crisan i-a facut o vizita lui Popa Petre de la baptisti. Dupa aceasta intalnire Crisan o facea pe informatul in felul cum procedeaza Departamentul cultelor in chestiunea arondarilor la unitatile intermediare. Punandu-se din partea Departamentului problema arondarii conferintelor, Crisan a desfasurat o campanie in lamurirea mea, ca sa iau in piept problema, ca sa sustin, sa argumenteze asa si asa, si in fine atat m-a batut la cap  pana ce i-am spus ca tot ce mi-a spus e gandirea lui si sa faca bine sa si-o transpuna singur, iar eu voi gandi singur si voi lucra cum cred mai bine. Cauta sa-si impuna parerea, ca sa nu cedam deloc, ca la penticostali nu le-a arondat nimic, si apoi sa mergem pe arondarea cel mult a unei singure conferinte si anume a Olteniei-Banat. N-am fost pentru aceasta metoda pe care o apreciez ca pe o jonglerie ieftina si s-a cam suparat. Apoi mi-a spus ca s-a inteles cu Popa [“Pepo”, baptist] ca sa procedeze asa, pentru ca sa aiba si castig de cauza. Ca Popa este in divergenta cu Departamentul si vrea sa-i joace. Dar m-a implorat Crisan sa nu fac uz de aceasta, sa nu spun nimanui, cu nici un chip sa nu dau o asemenea chestiune, ca Popa este pentru cauza, el ne poate face bine si noua, etc. Insistenta lui Crisan a confirmat caracterul intim al unor discutii cu Popa si ceva mai mult.”

Nota ofiter: „Crisan Pavel este presedintele adventistilor de ziua a saptea din RPR iar Popa Petre secretarul general al baptistilor. Atitudinea ambilor fata de autoritatea de stat este condamnabila. Ea exprima in acelasi timp felul cum inteleg ei sa actioneze pentru limitarea activitatii sectelor respective. Punerea lor de acord ca sa aiba ‘sanse’ la Departament, are nuanta unei atitudini dusmanoase. Presiunea exercitata de Crisan asupra agentului de a milita in ideea pe care si-a fixat-o cu Popa, exprima in mod
cert aceasta atitudine. Am instruit agentul cum sa se comporte pentru a nu lasa banuieli in atitudine si comportare. Vor fi luate masuri ca Crisan si Popa [“Pepo”] sa nu-si realizeze planurile lor. Vor fi urmariti in continuare pentru a le stabili activitatea.”

Nota serviciului: „Este gresala noastra cum dirijam agentura. Aici noi trebuie sa avem initiativa si nu ei sa-si faca de cap. Trebuie instruiti pe baza unui plan de discutii si trasi la raspundere pentru atitudinea lor.”

Nota pe fata documentului: „Tov. Banciu, Fara sa faci uz de amanuntele acestei informatii trebuie ca la proxima intalnire sa lamuresti definitiv problema acestui Crisan, care se pare ca este un pacatos. Ori isi vede de treaba asa cum vrem noi, ori luam masuri de indepartare a lui.”

Intr-o alta nota informativa, “Scortar”, presedintele penticostalilor informeaza despre afirmatiile lui Crisan si Tachici, si Popa Petre (Baptist) referitor la arondari. Reiese faptul ca Tachici spunea ca atitudinea moale si supusa a presedintelui Penticostal fata de arondari le creaza probleme si Adventistilor.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: