Posted by: remembering7 | August 9, 2011

Dunarea(nu Ion) – 27


Preocuparile agentului “Dunarea(nu Ion)” nu se limitau doar la relatia cu Securitatea, ci si cu Departamentul cultelor. In cazul acesta nici nu se obosea sa-si ascunda sau sa-si mascheze relatiile personale pe care intentiona sa le foloseasca in scopuri personale si pentru a-si asigura continuitatea la varful ierarhiei. Desi subiectul arondarii (inchiderii) unor biserici si conferinte era extrem de sensibil si potential exploziv, agentul “Dunarea(nu Ion)” face deschis jocul organelor de represiune. Documentele ce vor urma ilustreaza contributia majora a agentului la inchiderea bisericilor si dizolvarea conferintelor vizate.

„Eremia Augustin” informeaza despre colaborarea „curioasa” dintre Crisan si inspectorul Radulescu, „care depaseste raporturile normale, in sensul ca sunt prea intimi. In ziua de 10.01.1962 s-a stabilit ca comisia pentru arondari formata din cei de la Uniune si Conferinta sa lucreze in Capitala cu tov. Paun Radulescu. La ora 7:45 toti au fost la Sfatul Popular, afara de Crisan. Dupa o ora, la 8:45, apare si Crisan, care ne invita sa plecam, ca el a fost sosit ceva mai de dimineata si ca a discutat dansul toata chestiunea. [Constantin] Alexe si [Ioan] Pascu  s-au aratat foarte nemultumiti, iar Crisan a spus ca a fost chemat de dl. inspector Radulescu care a dorit sa discute mai confidential. In cursul diferitelor discutii am surprins pe tov. Radulescu dirijandu-l pe Crisan din privire. La unele probleme la care noi cazusem de acord, Crisan la semnul tov. Paun Radulescu lua actiuni de ofensiva. Tot ansamblul de fapte dau un sigur rezultat: ca tov. Paun Radulescu are cu Crisan socoteli ascunse si ca are obligatii pentru care Crisan primeste o colaborare prea intima din partea unor functionari de stat.”

Nota ofiterului: “Se va avea in vedere relatiile sale cu  Paun Radulescu pentru a stabili ce substrat au, in care sens agentul ‘Eremia Augustin’ a fost dirijat.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: