Posted by: remembering7 | August 28, 2011

Dunarea(nu Ion) – 30


Unul din evenimentele nefericite legate de perioada agentului “Dunarea(nu Ion)” il reprezinta arondarile de biserici si conferinte. Comunistii decisesera reducerea acestora intrucat alte metode nu dadeau rezultatele scontate iar numarul neoprotestantilor crestea. Securitatea se vedea neputincioasa sa opreasca aceasta crestere in ciuda controlului draconic asupra liderilor. Arondarile nu i-au vizat doar pe Adventisti, insa efectul lor a fost resimtit cel mai puternic printre acestia datorita formei de organizare centralizata si piramidala. Baptistii sau Penticostalii, fiind congregationalisti (biserica locala are statut juridic si decide sa se organizeze sau sa se desfiinteze) au resimtit mai putin impactul arondarilor.

Agentul “Dunarea(nu Ion)” incearca sa isi asigure spatele prin sustinerea presedintilor de Conferinte, impotriva proiectului arondarilor. Acestia, cunoscand din proprie experienta mana lunga a Securitatii, refuza sa i se alature presedintelui Uniunii. Nici Securitatea nu este straina de planurile de independenta ale agentului “Dunarea(nu Ion)” si decide in consecinta inlocuirea lui.

Agentul “Eremia Augustin” informeaza din nou la data de 11.05.1962 pe holul casei Botev. De data aceasta despre sedinta comitetului Uniunii legat de arondari. “Chestiunea a mers usor, cu cele aratate despre Popa care a cautat sa faca atmosfera. In timpul lucrarilor, la fixarea oamenilor, a fost discutie in jurul a doua persoane. Titi Nastasescu de la [Conferinta] Dunarea, care a fost propus pentru secretar la Sibiu si Berner Konrad. Nastasescu a fost prezentat de Crisan, inainte de sedinta comitetului, ca este un element curajos, ca a luat in piept lupta cu  imputernicitii si ca este omul care va putea sa reziste la momelile autoritatilor. Intr-o discutie intima, Crisan a spus ca el merge pe linia de a promova persoane sigure, pe care sa nu le mai prosteasca altii (autoritatile). Spunandu-i ca nu e justa si ca aceasta nu prezinta absolut nici un impediment, el a sarit in sus si a spus ca el stie despre incercarile „securitatii” de a-i face pe toti informatori. El are nevoi e de oameni de curaj, care nu se lasa dusi si pusi sa-si manance biserica. Crisan a folosit ocazia ca presedintii sunt aici, si a cautat sa-i lamureasca despre atitudini, despre care Tataru [presedintele Conferintei] de la Cluj mi-a spus ca nu merg si ca ce vrea fratele Crisan nu se poate, ca Crisan nu stie nici ce vrea, nici pe ce lume traieste. Prezinta, o serioasa problema, linia lui Crisan, de a impinge pe oameni spre ilegalitate si hazard.”

Nota biroului: “Linia pe care cauta Crisan sa puna ctivitatea cultului adventist este din ce in ce mai periculoasa. Vom lua masuri de a preveni regiunile de aceasta situatie si a le indemna sa documenteze activitatea lui Crisan pe aceasta linie. Vom mai lua masuri prin Departament de a nu recunoaste in functii persoanele pe care le-a promovat Crisan pentr a-i contracara planul sau.”

Nota marginala: „Trebuie studiat altcineva in locul lui.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: