Posted by: remembering7 | September 7, 2011

Dunarea(nu Ion) – 33


Desi Departamentul cultelor interzisese contactarea reprezentantilor bisericii din afara granitelor tarii fara stirea lor (sau mai degraba prin ei), agentul “Dunarea(nu Ion)” braveaza printr-o atitudine subversiva care parea sa sfideze Departamentul. Securitatea era, insa, de alta parere: ii convenea sa afle care sunt persoanele de contact din strainatate si caile de comunicare (de cele mai multe ori clandestine) cu acestea. Era de partea agentului. Sau agentul de partea Securitatii. Vedeti mai jos nota biroului.

“Eremia Augustin” informeaza la 20.06.1962, “in masina”, despre atitudinea de fronda a lui Crisan fata de legaturile cu strainatatea, in pofida Departamentului. “Eremia Augustin” il acuza de “ploconire” fata de cei din apus.

“Din discutie am tras concluzii foarte curioase. Crisan care tuna si fulgera, care este in stare sa faca din nimic un nor de baloane si sapun, in unele probleme, in chestiunea cu strainii nu vede nimic periculos, decat ca noi sa ne ploconim, ‘ca sunt fratii nostri, ca ei conduc lucrarea, ca noi avem nevoie si de ei, ca nu ne putem izola si sa fim “noi de noi” ca vezi ca ei totusi tin la forma organizatorica, ne-a spus, sunteti cei mai numerosi din diviziunea noastra, si noi contam totusi la ei.’ . . . Apoi a spus ca bine face Popa ca scrie si cauta cai de comunicatie, ca daca fac si alti popi, de ce sa nu faca si Popa Nostru.”

Nota birou: “Atitudinea lui Crisan fata de problema legaturilor cu strainatatea este convenabila organelor noastre.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: