Posted by: remembering7 | September 10, 2011

Dunarea(nu Ion) – 35


Adresa Directiei regionale Cluj catre MAI Dir a III-a Bucuresti, datata 2.09.1964, face referire la ura pe care agentul “Dunarea(nu Ion)” o poarta celor care nu ii sunt pe plac. Securitatea nu este atat interesata in stingerea conflictelor din motive principiale sau caritabile ci pentru ca agentii sa nu fie deconspirati. Spre exemplu, ofiterul noteaza ca “Din continutul notelor rezulta ca acesta este pornit impotriva agentului ‘Florescu Teofil’ deoarece agentul a refuzat sa-l sprijine in intrigile pe care le are Crisan Pavel cu unii adventisti din Bucuresti. Va rugam sa aveti in vedere faptul ca numitul din razbunare sa nu pericliteze situatia agentului in cult.”

“Eremia Augustin” informeaza si el despre ura lui Crisan fata de Badescu Dumitru, de la conferinta Sibiu, pe care vrea sa il dea afara, cu ajutorul lui Florea Alexandrescu, in loc sa il pensioneze. Badescu se pare ca a jucat un rol important in cazul Nailescu, fiind cel care a divulgat Securitatii sistemul financiar paralel. Culmea este ca agentul “Dunarea(nu Ion)” a putut ajunge presedinte in urma denuntului lui Badescu Dumitru, iar acum il uraste si vrea sa ii faca rau. Oare pentru ca stie prea multe, si a devenit periculos?

Intr-o alta nota-raport, ofiterul, preocupat de posibilitatea deconspirarii agentului in urma deciziilor si actiunilor pripite luate sub impulsul urii, incearca sa ii atraga acestuia atentia asupra comportamentului sau:

„La intalnirea ce a avut loc cu agentul ‘Dunareanu’ la 15.03.1962 am adus vorba despre modul gresit cum a aplicat instructajul facut de mine in problema lui Badea Emilian atragandu-i atentia in mod serios ca se putea desconspira usor. A recunoscut. I-am mentionat ca si asa in ultimul timp circula zvon ca ar colabora cu  securitatea, intrebandu-l care sunt cauzele. Mi-a explicat ca in randul credinctiosilor se comenteaza de mult faptul ca  toti deserventii cultului – de la pastor inclusiv in sus – sunt agentii securitatii, desi nimeni nu poate prezenta date concrete aceasta este parerea. In ce-l priveste personal, agentul arata ca este posibil ca in ultimul timp sa actioneze impotriva lui pastorul Sibianu (agentul ‘Vasile’) de la regiunea Ploiesti care a fost exclus din cult pentru hotie. Concret, Sibianu cunoaste ca el (Dunareanu) lucra cu organele Securitatii inca din 1954, in urmatoarele imprejurari: intalnindu-se pe strada cu ofiterul de legatura, au fost vazut de Sibianu. Ulterior Sibianu l-a urmarit in oras (agentul era presedintele Conferintei Oltenia) si l-a vazut intrand la casa de intalniri cu acelasi ofiter. I-a spus fatis ca l-a vazut si cu cine, ca a vazut unde a intrat obligandu-l sa recunoasca ca are legaturi cu Securitatea. Agentul declara ca acest lucru l-a adus la cunostinta imediat. Presupune ca acum Sibianu, care a fost demascat ca hot si indepartat din cult a lansat acest zvon pentru a se razbuna. La intalnirea viitoare, sub pretext ca nu am gasit informarea sa din 1954, voi cere agentului ‘Dunareanu’ sa arate detaliat intr-o nota acest caz. Restul problemelor semnalate de ‘Vasile’ au fost semnalate anterior de alti agenti si a fost anchetat dar nu a recunoscut. In problema cu frauda de cca. 100.000 lei vor fi anchetati Nailescu si Vacareanu, fosti conducatori ai cultului care sunt arestati. Existand mai multe semnalari despre unele atacuri si greseli ale agentului ‘Dunareanu’, s-au luat masuri de verificare a lui.”


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: