Posted by: remembering7 | September 22, 2011

Dunarea(nu Ion) – 40


Dupa debarcarea din functia de presedinte al Uniunii de Conferinte, fostul agent “Dunarea(nu Ion)” este repartizat ca pastor in Conferinta Bucuresti. Securitatea nu mai are incredere in el dar nu il respinge total. Dupa 10 ani, in 1975, Pavel Crisan reapare in documentele Securitatii sub un nou nume de cod: “Responsabilul”. Fusese reactivizat la 23.11.1972 si considerat util pentru deconspirarea retelelor clandestine care aprovizionau bisericile cu literatura si Biblii din afara tarii. Probabil acesta este si motivul pentru care Pavel Crisan nu se intoarce in zona Aradului, unde avea casa, ci ramane in Bucuresti sub “protectia” Securitatii pe care o dojeneste ca nu-i apreciaza serviciile.

Iata cateva mentiuni ale ofiterului in raportul de reactivizare a lui Crisan (23.11.1972, Mr. Iliescu Ilie):  “Este nemultumit ca Securitatea i-a uitat meritele si nu mai au nevoie de serviciile lui. . . . A afirmat ca el va fi aproape de organele securitatii, ca are posibilitati nu numai ca “pastor” in prezent, dar prin insasi functia mare pe care a a avut-o in trecut. Ne-a furnizat material despre activitatea unor sectanti dar indeosebi despre unele canale de legatura existente in Ardeal si nume de persoane prin intermediul carora este introdusa in tara literatura mistica si cu continut dusmanos, materiale care au fost apreciate la nivelul conducerii Dir. I-a.”

Tot pe data de 23.11.1972 Pavel Crisan scrie si un nou angajament fata de Securitate sub noul nume de cod, “Responsabilul”.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: