Posted by: remembering7 | October 14, 2011

Dunarea(nu Ion) – 46


Interceptarile telefonice in cazul”Responsabilul” iti lasa un gust amar. E de prisos sa le redau pe toate intrucat se repeta. Personajul in cauza era obsedat de cateva teme, insa predomina frustrarea legata de istoria demiterii si incercarile si sperantele ca va veni si ziua razbunarii si a redobandirii puterii si pozitiei. Este macinat de faptul ca exact cel pe care l-a urat cel mai mult a ajuns presedinte in locul sau, si sunt note in care se vorbeste din nou de Tachici, si de diploma falsa pe care i-a facut-o Pirvan Marin, sau pe care acesta a semnat-o.

O alta discutie telefonica interceptata relateaza despre noii conducatori, huiduiti dupa moartea lui Tachici. Cei doi interlocutori isi impart responsabilitati cu cine sa vorbeasca fiecare si sa ii atraga pentru alegeri. Ceea ce este dureros este ca un simplu dosar, ca cel al agentului “Dunarea(nu Ion)” contine nenumarate referiri la persoane din administratia Uniunii si Conferintelor in dreptul carora se spune: “X este agentul nostru.” Uneori se specifica data recrutarii, sau actiuni deosebite in care au fost implicati, eventual legatura cu dosarul de fata. Verificand lista administratorilor din perioada acoperita de dosar, ma vad obligat sa cresc procentajul dela 80%, cat am estimat initial, la 90% cat mi s-a sugerat de cei care au fost la curent cu reteaua informativa a vremurilor respective. Putini au ramas neimplicati in jocul perfid al Securitatii. Un singur exemplu de mentiune a biroului operativ, din multele existente, pe o nota informativa:

“Crisan, Popa, Gherase, Artenian, Baciu, Florescu sunt agentii nostri. Baciu, Gherase si Florescu fac pronosticuri cu privire la schimbarea conducerii. Popa a tradat legatura si Crisan e necinstit ca nu ne spune acest lucru.”

Epilog? In 1977 fostul agent “Dunarea(nu Ion)” a fost scos la pensie din cadrul pastoratiei. Din cate imi amintesc a murit intr-un accident ciudat in 1998 (ma puteti corecta daca este cazul) cand, dupa o vizita la doctorul Moldovan Ioan, unul din putinii sai prieteni pe termen lung, asteptand in statia de troleibuz, a fost lovit in plin de un autoturism care a urcat pe trotuar in viteza.

Advertisements

Responses

  1. Aici este sfârșitul agentului Dunărea(nu) Ion?

  2. Deocamdata da. Am incercat sa creez o imagine de ansamblu din documentele din dosare intrucat aceasta lipseste din istoriile scrise pana acum. Ma opresc aici cu profilul lui, insa note informative semnate de agent se regasesc in mai toate dosarele importante din perioada respectiva. Iar impactul colaborarii sale cu Securitatea se resimte si astazi asupra bisericii si a membrilor care pe vremea aceea erau copii. Mai sunt si alte subiecte interesante, timp sa gasim pentru ele.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: