Posted by: remembering7 | November 23, 2011

Fragmente din marturia unui securist pocait – 3


Atunci cand era cazul aveam doi sau trei informatori in fiecare casa de rugaciune. Stiam tot ce se intampla. Si chemam pe prezbiterul care nu vroia sa conlucreze cu noi sau pe pastor. Si stiam ca au mai marit casa de rugaciune cu doi sau trei metri, si ca au lucrat noaptea. Stiam tot ce se intampla. Si atunci a inceput lupta cea mare, daramarea bisericilor. . . . Capii religiosi au fost imediat luati. Biserica n-a stiut aproape mai nimic.

De ce lupta Securitatea impotriva bisericii? Pentru ca se aduceau prejudicii statului: refuzul bauturilor alcoolice, tigarilor, televizoarelor. Imaginati-va  ce s-ar intampla daca s-ar pocai un oras, un municipiu, bancile ar da faliment.

In anumite locuri lucrarea Duhului Sfant a fost oprita, acolo unde oamenii lui Dumnezeu erau luati si inlocuiti cu oamenii nostri. Biserica aceea era o biserica moarta. Puteau sa vina acolo oricat de multi pocaiti, acea biserica nu mai era vie. Erau doar oameni care se adunau intr-o adunare, atat. Nu se putea intampla nimic acolo, si puteam sa-i conducem foarte usor pe acestia. Stiam exact tot ce se intampla si eram linistiti. Iar in bisericile de la tara sau mai mici, acolo unde erau oameni mai in varsta care incercau sa se opuna, atunci veneam cu batai, amenzi, ei stiu cat de mult au avut de suferit. In anumite judete unii si-au pierdut chiar viata.

Un frate a fost bagat pentru delapidare, trebuia sa-i gasim ceva. Ordonanta de retinere si incepere de dosar penal. Sa nu va ganditi ca omul a facut vreo fapta antisociala, nu. A primit niste banuti din Germania si a mai marit putin casa de rugaciune. Securitatea ura lucrurile acestea. . . . Bisericile trebuiau sa ramana cat mai mici. Atunci, pentru un metru in plus trebuiau sa plateasca cu viata, altii cu ani de inchisoare. Procurorul a decis ca omul trebuie sa marturiseasca. Il bateam la talpa, si in locurile sensibile.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: