Posted by: remembering7 | December 5, 2012

Instruirea celor ce calatoreau in strainatate


“Ca-n manageriatul unei corporaţii cu arie internaţională, în 20 iunie 1967, Ceauşescu a impus „să concentreze toată munca de securitate într-o singură mână“. În discuţiile purtate, liderul a solicitat „instruirea obligatorie a tuturor celor care pleacă în străinătate“ de către „un grup“.

Atunci – şi nu în anii ’80, cum s-a spus adesea -, Ceauşescu a luat decizii radicale privind contactele externe. „Niciun om nu poate pleca în străinătate până nu va fi instruit de acest grup împreună cu un reprezentant al secţiei“, a impus el cu claritate instituţionalizarea relaţiilor de colaborare cu Securitatea.

Oamenii nu mai erau chemaţi însă la sediile Securităţii, ci la ministerele de resortul cărora ţinea scopul călătoriei lor peste hotare. „Să facă treabă pentru stat“, spunea el despre cei cărora li se aprobau plecările în străinătate, „să ştim ce ne lipseşte, să cunoaştem toate lucrurile acestea care intră în spionaj, dar lucruri care nu sunt secrete, ci de informare tehnică“.

În asemenea condiţii, sunt superflue dezbaterile postcomuniste asupra colaborării cu Securitatea a celor trimişi să încheie contracte economice, cu burse de studiu sau creaţie.”
Sursa: http://adevarul.ro/cultura/istorie/ceausescusi-inovatiile-securitate-1_50bba4a07c42d5a663bc57bb/index.html

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: