Posted by: remembering7 | December 4, 2020

Consiliul Mondial al Bisericilor ajunge organ de propaganda comunista


Elizabeth Braw intervieveaza liderii sectiei XX/4 din cadrul Ministerului pentru Securitatea Statului Est-German. Personajul central este Joachim Wiegand, directorul acestui departament in timpul ultimilor 11 ani de existenta a STASI. Surprinzator (sau nu) Wiegand nu a oferit interviuri anterior. Nu si-a scris memoriile, la fel cum nici alti ofiteri STASI care nu mai sunt in viata nu si le-au scris. Avantajul nostru este ca Wiegand a fost recrutat si instruit de STASI cand avea doar 20 de ani, in 1952. Un alt nume important in carte, Jurgen Kapiske, a fost pastor lutheran si agent STASI in acelasi timp. Kapiske alege sa vorbeasca desi gestul lui deschide rani nevindecate inca si duce la retragerea hirotonirii pastorale. Wolf Krotke vorbeste din perspectiva victimei, descriind nu atat de mult actiunile STASI cat modul in care biserica lutherana germana a functionat si cum i-au fost paralizate structurile, din interior. Referitor la valoarea inestimabila a perspectivei opresorului, Braw scrie ca “istoricii pot, bineinteles, sa citeasca documentele din arhiva STASI si sa vorbeasca cu victimele, dar fara dezvaluirile ofiterilor STASI o parte vitala [a intelegerii istoriei] va lipsi.” Cum a operat STASI, cum au gandit liderii si agentii ei si ce i-a motivat?

Ceea ce autoarea remarca de la inceput este ca viziunea comunismului (STASI) si cea crestina (lutheranismul) au fost in permanenta in competitie. Pentru regimul Germaniei de rasarit crestinismul era un pericol real datorita viziunii globale pe care crestinismul o oferea, atat la nivel de mase cat si la nivel de institutii. Crestinii est-germani erau conectati cu restul lumii de la care primeau informatii si evaluari care ii ajutau nu numai sa supravietuiasca ci si sa aiba speranta si castige adepti.

Comunistii, in general, au sesizat globalismul crestinismului si l-au infiltrat pana la cel mai inalt nivel. Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC), de exemplu, a fost impanzit de clerici din fostul Pact de la Varsovia sau prin delegati care erau agenti comunisti infiltrati in randul clericilor. Asa s-a ajuns la ironia ca WCC sa critice deschis si repetat Statele Unite al Americii si politica lor de a sustine drepturile religioase ale omului.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: