Precizare

Intrucat am primit cateva mesaje insistand asupra publicarii numelor persoanelor care apar in acest blog, sau contestand documentele, tin sa fac urmatoarele clarificari:

Demersul acestui blog nu este deconspirarea, ci rezultatul unei cercetari stiintifice, academice.

Numele surselor sunt in paranteze pentru cateva motive. In primul rand, asa cum am scris si in sectiunea “De ce” scopul acestui demers nu este deconspirarea. Pentru deconspirare exista institutii abilitate sa o faca, sunt institutii publice, oricine se poate adresa si cere informatii. Cei ce au dosare de urmarire pot cere deconspirarea informatorilor care au contribuit la dosarele lor, iar numele se publica in Monitorul Oficial. In al doilea rand, perceptia publica despre Biserica Adventista este diferita de ceea ce spun documentele din dosare. Pentru multi ar reprezenta un soc. Este nevoie de timp pentru obisnuinta cu ideea ca, da, si in Biserica Adventista au existat informatori, de la membrul laic pana la varful piramidei administrative.

Referitor la informatiile de pe blog, ele provin din documentele Securitatii. Am incercat sa evit cat se poate orice contributie personala, chiar si in ce priveste evenimente pe care le-am trait sau cunoscut in mod direct, si am anonimizat pe cat posibil documentele, desi anumite detalii nu pot fi excluse fara ca documentele sa isi piarda relevanta sau continuitatea. Ramane, insa, o marja de precautie intrucat au existat dosare in care Securitatea a “confectionat” documente pentru a santaja, sau pur si simplu pentru a-si face norma cantitativ. Dar, acestea raman o minoritate, si pot fi usor detectate de cineva care a trait evenimentele. In momentul in care exista certitudinea ca documente dintr-un anumit dosar sunt fabricate, voi adauga sau corecta informatiile necesare pe blog. Pe cei ce se recunosc in aceste documente ii rog sa ma contacteze.

In orice initiativa de acest gen este nevoie de echilibru si moderatie, si, bineinteles, de consultarea mai multor surse. S-au deschis mai multe arhive in ultimul timp (Arhivele Nationale, Departamentul Cultelor, CNSAS, etc) dar raman inca dosare catalogate “Siguranta nationala”. Nu stim inca exact ce se gaseste acolo si pe ce criterii au fost catalogate astfel, dar de multe ori rapoartele informative din dosarele altora tradeaza faptul ca anumite persoane au fost informatori activi, in ciuda inexistentei dosarului personal de retea. Altii se bat in piept ca sunt “curati”, chiar cu Certificat de la CNSAS.

Sper ca aceste precizari sa ajute la mai buna intelegere a prezentului demers.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: