About

This is a weblog that discusses the relationship between the Romanian Adventist Church and the “communist” and “legionar” governments during the 20th century. There will be some references to the Reformist Adventist movement as well as to other protestant and evangelical churches. The blog is in Romanian, with some posts translated in English.

Responses

  1. Felicitari! Demn, deschis si delicat! O calatorie in trecut, necesara pentru prezent. Sincera apreciere fata de Ghidul excursiei!

  2. Apreciez blog-ul. Foarte curajos. Ma intreb insa daca informatiile sunt valabile si daca exista un motiv, pentru care, numele surselor sunt puse in paranteze. Pana la urma, ei fac parte din istorie, si banuiesc ca unii dintre ei inca mai sunt lideri importanti ai bisericii. Ar fi bine de stiut, pentru ca acest proces al increderii sa poata sa aiba loc.
    Eu personal pot sa confirm anumite istorii intamplate in diaspora. Este dureros insa in acelasi timp adevarat. Si nu este o paranoie, cum vor unii sau alti sa o numeasca. De aceia as pleda pentru descoperirea numelor.

  3. @dana1980
    Numele surselor sunt in paranteze pentru cateva motive. In primul rand, asa cum am scris si in sectiunea “De ce” scopul acestui demers nu este deconspirarea. Pentru deconspirare exista institutii abilitate sa o faca, sunt institutii publice, oricine se poate adresa si cere informatii. Cei ce au dosare de urmarire pot cere deconspirarea informatorilor care au contribuit la dosarele lor, iar numele se publica in Monitorul Oficial. In al doilea rand, perceptia publica despre Biserica Adventista este diferita de ceea ce spun documentele din dosare. Pentru multi ar reprezenta un soc. Este nevoie de timp pentru obisnuinta cu ideea ca, da, si in Biserica Adventista au existat informatori, de la membrul laic pana la varful piramidei administrative. Numele vor aparea mai tarziu, unele pot fi deja deduse de cei care au trait evenimentele redate pe blog. Sa nu traiasca nimeni cu impresia ca numele nu vor fi niciodata cunoscute. Ei sunt deja parte din istorie. Si aici ajung la al treilea aspect: exista pana la aceasta ora peste 850 de cercetatori acreditati la CNSAS, fiecare cercetand una sau mai multe teme. Subiectul colaborarii mediului religios cu Securitatea este frecvent abordat. Sunt cateva zeci de cercetatori care si-au ales o astfel de tema de studiu. Majoritatea neadventisti. Cred ca este mai bine ca evenimente petrecute in perioada comunismului sa fie facute cunoscute de noi insine, decat sa fim confruntati de altii cu ele, pe langa acuzatia ca am avea ceva de ascuns sau nu ne intereseaza.

    Referitor la informatiile de pe blog, ele provin din documentele Securitatii. Am incercat sa evit orice contributie personala, chiar si in ce priveste evenimente pe care le-am trait sau cunoscut in mod direct. Ramane, insa, o marja de precautie intrucat au existat dosare in care Securitatea a “confectionat” documente pentru a santaja, sau pur si simplu pentru a-si face norma cantitativ. Dar, acestea raman o minoritate neglijabila, mai ales ca pot fi usor detectate de cineva care a trait evenimentele. In orice initiativa de acest gen este nevoie de echilibru si moderatie, si, bineinteles, de consultarea mai multor surse. S-au deschis mai multe arhive in ultimul timp (Arhivele Nationale, Departamentul Cultelor, CNSAS, etc) dar raman inca dosare catalogate “Siguranta nationala”. Nu stim inca exact ce se gaseste acolo si pe ce criterii au fost catalogate astfel, dar de multe ori rapoartele informative din dosarele altora tradeaza faptul ca anumite persoane au fost informatori activi, in ciuda inexistentei dosarului personal de retea. Unii se bat in piept ca sunt “curati”, chiar cu Certificat de la CNSAS, dar arhivele Cerului contin nu doar documente de informator ci orice cuvant pe care l-au rostit impotriva fratilor lor. Descoperirea numelor se va face. Mai devreme sau mai tarziu.

  4. I am very glad and thanks to “RE-membering” for providing a way, to whoever is interested, to find out the truth about their past in Communist Romania. I would like to find out what was in my file at “SECURITATE” during Communism. I left Romania and immigrated to the USA to enjoy religious freedom, and I am sure there were quite a few “close friends” or “family” who became like Judas Iscariot for a filthy lucre. May God forgive them.

  5. Stau de trei zile şi citesc…Nu consider anonimatul cea mai corectă formă de adresare, deşi numele autorului este evident. Însă, cred în utilitatea demersului, a publicării unor astfel de materiale, în cercetarea serioasă şi temeinică fără porniri revanşarde şi pervertiri politice. Important este să se spună adevărul pentru că, mai devreme sau mai târziu, dincolo de interese meschine, totul va ieşi la suprafaţă. Mai curând va însemna pentru o anumită generaţie, o vindecare grabnică, redobândrea liniştii sufleteşti şi ieşire din agonie. Iar timpul, e important.

  6. Am citit blogul in doua zile si o noapte! Foarte interesant! M-a ajutat sa completez o multime de goluri pe care le aveam in intelegerea istoriei advente, pe care o cunosc destul de amanuntit din lucrarea bunicului. E un demers foarte folositor si e grozav ca apartine unei persoane lucide si echilibrate.

  7. Cristina, multumesc pentru aprecieri. Imi aduc aminte de prezentarile despre istoria adventista ale bunicului tau, unde poata fi citita lucrarea?

  8. Deocamdata numai acasa la noi. Acum cateva saptamani am luat din nou la citit cele 10 volume, pentru ca as vrea sa aranjam (in familie) publicarea ei, daca e posibil, in vara asta. Cand am terminat teologia in 2008 le-am luat la citit in contextul in care fr. Modoran mi-a coordonat lucrarea de licenta despre Istoria Bisericii Adventiste in perioada interbelica; cu ocazia aia a citit-o si dansul. Intre timp eu am fost prinsa pentru ca am facut Facultatea de Jurnalism, pe care am absolvit-o acum in iunie. Imediat ce am terminat si cu licenta asta, m-am apucat de citit, iar acum sunt la volumul VIII. Am citit si volumul I pe care l-a scos Dumitru Popa, asa ca pot face o comparatie; in lucrarea bunicului sunt totusi multe aspecte neabordate de fr. Popa. Ma preocupa foarte mult problema asta si chiar vreau sa o vad la tipar cat mai repede, de dragul bunicului! 🙂

  9. Cristina,

    Felicitari pentru a doua licenta! Si eu am sesizat anumite aspecte trecute sub tacere in volumul tiparit la V&S. E posibil sa ajung in Romania in toamna, si daca nu va fi tiparita pana atunci lucrarea, crezi ca va fi posibil sa o citesc? Sau macar sa ma uit prin ea, sa am o idee?

  10. Multumesc. Sigur ca da. Din pacate, insa, si bunicul s-a ferit sa spuna multe, avand in vedere ca a scris-o pana in `90 si s-a temut probabil sa nu aiba si alte probleme, pe langa arestarea din `58.


Leave a comment